Amennyiben csak a lukacsos rattan nádszövet (thonett anyag) árlista, vagy szék javíttatás érdekli kérjük a lap aljára lapozzon. Ha a elolvasva a szöveget mégis úgy dönt, hogy nem próbálkozik meg a javítással keressen meg bizalommal bennünket, részletek az oldal végén.

A múlt században méltán rendkívül népszerűek voltak a köznyelvben csak thonett (tonett, tonet, thonet) székeknek nevezett ülőalkalmatosságok. Itt rögtön tisztázni kell néhány dolgot. A gőzölt bükkből hajlított bútorok úttörője a Thonett cég volt, és székeik egy részének ülőfelületét (nem mindet) lukacsos rattan nád szövettel készítették. Természetesen a konkurens gyártók is látva a termékek népszerűségét ráálltak a gyártásra. A köznyelvben ezért viszont sokszor a lukacsos rattan nád szövetet thonett anyagnak is nevezik. Ezek a székek oly erősek, hogy vázszerkezetük legtöbbször még a mai napig kiváló állapotban van. A kifeszített rattan nádszövet is nagyon erős, de jellemzően előbb utóbb mindegyikre ráállt valaki, hogy egy könyvet levegyen a polcról. Ezt a koncentrált terhelést viszont az anyag nem bírja ki és beszakad. Kecses vonalvezetésük megszokott formájuk miatt a legtöbb tulajdonos nem dobta ki ezeket a székvázakat, várt az alkalomra, hogy biztosan lesz valaki aki javít, restaurál, felújít. A székek nádazása javítása nem túl bonyolult dolog, amennyiben valaki szeret barkácsolni meg tudja csinálni.

A székeknek két fajtája van. Az egyiknél körben furatok vannak, és ezekbe szőtték bele a rattan szálat. Ezzel nem kívánok foglalkozni, mivel erről két könyv is részletesen ír magyar nyelven. A típus fő jellemzői a lenti fényképeken láthatóak.

székjavítás, nádszövet javítás

nádszövet, szék nád javítása

bécsi szövet, fonott szék javítása

A fűzött thonett székek jellemzője, hogy körben nincsen nút (mélyedés), hanem az anyag egyedi lukakban van, mely a tisztázó fonat elszakításakor jól látszódik. A szék alján a fonások láthatóak.

nútos szék javítása

A másik típusnál a szék ülőfelületének szélébe egy nút (U alakú mélyedés) van marva és oda van beszorítva az előre megfont rattan nádszövet, peddig náddal. Az először említett fonott ülőrész is sok esetben átfordítható nútoltba. Az előre megfont nádszövet és a peddig nád is megvásárolható folyóméterre. Ezen széktípus javítását írom most le részletesen fényképekkel illusztrálva. Kérem nyissa meg a thonett szék nádazás javítása fénykép albumot az aláhúzott szövegre való kattintással.

A peddig nád két oldalát késsel vágjuk körbe (tonett szék nádazás01, tonett szék nádazás02). Erre azért van szükség mert ha a nútban lévő peddig nádat úgy húzzuk ki, hogy a szélénél a ragasztó nincsen elvágva könnyen előfordulhat, hogy a faanyag kiszakad (tonett szék nádazás03) a nút mellett. Vágjuk ki a szék belsejének nagy részét (tonett szék nádazás04) és próbáljuk meg fogóval kihúzni az anyagot (tonett szék nádazás05). Amennyiben nem sikerül úgy fúrjunk bele a nútba, majd csavarhúzóval, vagy nagyon vékony vésővel feszegessük ki a nútból a peddig nádat (tonett szék nádazás06). Jól látható, hogy a rattan nád szövetet estünkben kettő peddig náddal szorították (ragasztották) be (tonett szék nádazás07). Az alsó a teherviselő, a felső csak esztétikai dísz. A nútban maradt anyagokat vékony fadarabra tekert csiszolóvászonnal takarítsuk ki (tonett szék nádazás08). A rattan nád szövetet egy napig áztassuk be, így megpuhul és kissé megnyúlik.

Figyeljünk arra, hogy csak megbízható forrásból származó anyagot vásároljunk, mert dekorációs célra (ajtóbetétanyagnak) is árusítanak ilyet. Az természetesen az kisé olcsóbb, de lényegesen gyengébb szálú, nem fogja bírni a terhelést. Egy szék ülőfelületére jellemzően 50-cm anyag kell, oldalanként csak minimálisan (3-4cm) szükséges nagyobb anyag mint a felület. Az olcsóbb anyag vásárlásával kevés a megspórolható összeg, de az egész munkánk kárba veszhet. A beáztatás során sem törhet meg az anyag, csak tekercsbe tekerve áztassuk, hajtogatva ne. Esetünkben a nút szélessége 6mm, mélysége 14mm volt. A beszorításhoz a megfeleő átmérőjű peddig nádat alkalmaztunk. A rattan nád szövet (thonett anyag) és a peddig nád beigazításához 3mm széles lekerekített sarkú és élű keményfából készült úgynevezett tömőfákat (2-db) használtunk. Ragasztásra vizes bázisú express ragasztó alkalmas.

Kenjük be a nút alját és oldalát ragasztóval (tonett szék nádazás10). Helyezzük a nedves anyagot a szék felületére ügyelve az anyagnak van színére és fonákja, valamint arra, hogy a fonat a kerettel párhuzamosan haladjon (tonett szék nádazás11). Kezdjük el a tömőfával az egyik jól hozzáférhető oldalon egyik kézzel betömni a nútba az anyagot, míg másikkal segítsük az anyag bejutását a nútba a külső oldalon (tonett szék nádazás12). Amikor 4-6cm hosszan legalább a nút mélységének feléig benyomtuk a rattan nádszövetet hagyjuk benne a tömőfát a nútba és a szemben lévő szimmetrikus oldalon a másik tömőfával végezzük el ugyan ezt (tonett szék nádazás13). Így haladjunk szépen szimmetrikusan. Ne törekedjünk rá, hogy egy lépésben benyomjuk a rattan nád szövetet a nút aljáig mert az könnyen a szál szakadásához vezethet, inkább két körben oldjuk meg. Az így benyomott anyag már ekkor egyenletesen feszül (tonett szék nádazás15). Tegyünk több ragasztót a nútba (tonett szék nádazás16). Mossuk le a peddig nádat vízben, melytől az néhány pillanat alatt meglágyul (egyébként sem kemény). Helyezzük a nútba és a tömőfa valamint kiskalapács segítségével ütögessük le a nút aljára (tonett szék nádazás13). Kevés ragasztót kenjünk a nútba újra és a felső peddig nádat óvatosan tömőfával és kalapáccsal ütögessük be (tonett szék nádazás17, tonett szék nádazás18, tonett szék nádazás19). Figyeljünk rá, hogy ezt a felső peddig nádat nehogy túl mélyre üssük le, hiszen az csak dekorációs célú semmilyen tartó szerepe nincsen (tonett szék nádazás). Vágjuk le a külső részről nagyjából a thonett anyagot (tonett szék nádazás21). Nedves ruhával töröljük le az esetlegesen székre került ragasztót. Az ülőfelület közepére helyezzünk egy vizes ruhát (tonett szék nádazás22). Erre azért van szükség, mert a rattan nádszövet a kiszáradás során összezsugorodik. Amennyiben a nagy felülettel a levegőn lévő szövet hamarabb szárad ki mint a viszonylag zárt nútban a ragasztó megköt akkor előfordulhat, hogy a nútból kihúzza magát. Száradás után vágjuk le késsel (tonett szék nádazás23)a thonett anyag külső felesleges részét, a kis hézagokat javítsuk be mestertapasszal és (ha nem kell a farészt vagy a festést felújítani akkor) készen vagyunk. Amennyiben szükséges akkor egy sor peddig náddal is be lehet szorítani a nútba arattan nádszövetet, de az nagyobb figyelmet és gyakorlatot igényel.

Lukacsos rattan nádszövet székre való minőség

Minden ár bruttó!

A terméket a kért méretre vágjuk, a teljes tekercs hossza 15.24m.

Termékkód Min. Szín Tekercs szélessége (cm)

TH-1/2-45-N

1.o (15.24m / tekercs)

vaj

45

Rattan anyag online vásárlás

TH-1/2-45-G

Jó (15.24m / tekercs)

törtfehér

45

45 cm széles tonett rattan méteráru

TH-1/2-45-S

speciál (15.24m / tekercs)

vaj

45

Tonett nádfonat széknádazáshoz

TH-1/2-50-N

1.o (15.24m / tekercs)

vaj

50

Thonet rattan gyékényszövet online vásárlás

TH-1/2-50-G

Jó (15.24m / tekercs)

törtfehér

50

50 cm széles jól szellőző rattan nádszövet

TH-1/2-50-S

speciál (15.24m / tekercs)

vaj

50

Thonet nádszövet online vásárlás

TH-1/2-60-N

1.o (15.24m / tekercs)

vaj

60

Rattan szövet online megrendelés

TH-1/2-60-S

speciál (15.24m / tekercs)

vaj

60

Tonett rattan szövet vásárlása online

TH-1/2-60-G

1.o (15.24m / tekercs)

törtfehér

60

60cm széles tonett nádfonat lakberendezési ötletekhez

TH-1/2-90-N

1.o (15.24m / tekercs)

vaj

90

Tonett nádfonat vásárlás online

TH-5/8-45-D

dekor (15m / tekercs)

fehér

45

Thonett rattan méteráru megvásárlása webáruházból

TH-5/8-45-S

speciál (15.24m / tekercs)

vaj

45

Tonett nádszövet felhasználása thonet szék felújítás, nád falvédő

TH-5/8-60-S

speciál (15.24m / tekercs)

vaj

60

Rattan nádszövet megrendelése webáruházból

TH-5/8-60-D

dekor (15m / tekercs)

fehér

60

Tonett nádfonat megrendelése online

TH-5/8-80-N

1.o (15.24m / tekercs)

vaj

80

Rattan tekercs méteráru

TH-5/8-80-S

speciál (15.24m / tekercs)

vaj

80

TH-5/8-90-N

1.o (15.24m / tekercs)

vaj

90

Lyukacsos tonet gyékényszövet

TH-5/8-90-D

dekor (15m / tekercs)

fehér

90

Nádfonat megrendelése webáruházból

TH-5/8-90-S

speciál (15.24m / tekercs)

vaj

90

Kézi szövésű székek javításához első osztályú székfonó nád kell, kb 10dkg (TH-1/2-50-S, vagy TH-1/2-60-S, a szék szélességétől függően).

Minden feltüntetett ár Bruttó kiskereskedelmi ár.

Székjavítás, thonett és hintaszékek nádazásának javítása

Ilyen minőségben javítunk mi (a képekért kattintson az aláhúzott szövegre)
Társaságunk vállal székjavítást. Mind a kézi fonású mind a nútos befogású székek javítását szakszerűen el tudjuk végezni. A kézi fonású (körben lukacsos) székeket az eredeti technológiával javítjuk. A kézi fonású (körben lukacsos) székek javítását fonott négyzetméterre vállaljuk. A núttal beszorított székeknél a körben futó nút hossza dönti el mennyibe kerül a javítás.
Honnan tudhatja meg, hogy Önnek milyen a széke:

thonet szék javítás

A nútolt tipusnál a szék ülőfelületének szélébe egy nút (U alakú mélyedés) van marva és oda van beszorítva az előre megfont rattan nádszövet, peddig náddal. Éppen úgy mint ezen a fényképen.


A kézi fonásúnál körben furatok vannak, és ezekbe szőtték bele a rattan szálat.

tonett széknád javítás

A kézi fonású székek jellemzője, hogy körben nincsen nút (mélyedés), hanem az anyag egyedi lukakba van beszőve.

szék ülőke javítása

Az egyedi lukak a tisztázó fonat elszakításakor jól látszódnak.

szék újranádazás

A szék alján a fonások láthatóak. (a háttámlán ez el van fedve)


A javítást nútos tipusnál kerületi cm-re végezzük, díja bruttó 50 Ft/cm.

A kézi fonású székek javítását négyzetcentiméterre vállaljuk, díja 7.5 Ft/négyzetcentiméter. Ez esetben a felület kiszámításakor a távolság pontosan luktól lukig van mérve és nem a keret széleitől. A lekerekített sarkoknál a területet a lekerekítéssel nem csökkentjük, mivel a lekerekítést nehezebb elkészíteni. A javítás jellemzően 2 hetet vesz igénybe.
A székek hintaszékek ülőfelülete legtöbbször leszerelhető és kérjük, hogy szerelje is le azt a felületet. Amennyiben a széket nem tudja szétszerelni hívja a 0630/768-9654 mobil számot (7:30 - 16:00).

Személyes átadás / átvételre Szegeden van lehetőség. Amennyiben Ön az ország más részén lakik úgy a szállítást szerződött futárszolgálatunk vállalja. Ez azt jelenti, hogy az Ön által megadott elérhetőségről a futárszolgálat munkaidőben elhozza a javítandó terméket majd a kért címre visszaviszi az egyeztetett időintervallumban amikor a javítás megtörtént. A futárszolgálat díja független attól, hogy Ön hány darab szék ülőfelületét helyezi a csomagba. A lényeg az, hogy a javítandó termékek egy dobozban legyenek és ne külön külön kerüljenek átadásra a futárnak.


Naturtrend Impex
6771 Szeged, Viola u. 1.
Mobil: 0630/768-9654 (7:30 - 16:00)
e-mail: info(kukac)naturtrend.com (ne felejtse el a (kukac) részt @-ra módosítani)
Üzenet küldése a weboldalon keresztül.
Cane webbing, rattan wallboard, coconut fiber, chair cane, bamboo stick, door panels, unique sized bamboo blinds
Cane webbing, rattan wallboard, coconut fiber, chair cane, bamboo stick, door panels, unique sized bamboo blinds
Prodaja španjolske i ratan trske, duboreza i lajsni od punog drveta. Bambusni štapovi i rolete.
žaluzie z bambusu, ratanové vlákno, oprava židlí ratanem, dřevěné ozdoby na skříně, orámování obrazů, dřevěná lišta na nábytek, lamberti
Rzeźbione drewno, intarsja, rzeźbione listwy, rolety bambusowe, plecionki z trzciny rattanowej, trzcina peddig i materiały bambusowe dla zwolenników trendu naturalnego.
stuhlgeflecht meterware, holzstuhl restaurieren anleitung, flechtstuhl, stuhlgeflecht reparieren, strandkorb geflecht reparieren, rattanstuhl reparieren, thonet bugholzstuhl
stuhlgeflecht erneuern anleitung, stuhl korbgeflecht reparieren, flechtstühle, stuhlkissen neu beziehen, fertiggeflecht für stühle, sessel neu beziehen anleitung, korbstuhl reparieren
stuhlflechtrohr kaufen, flechtstuhl reparatur, stuhlgeflecht selbst reparieren, stuhlgeflecht anleitung, stuhlflechten lernen, thonet geflecht erneuern, stuhlflechtrohr blauband
Vendita bambù in rotoli dalle canne di bambù, tende e tapparelle in bambù su ordine, intarsio, paglia di Vienna, tessuti di rattan, sagome scolpite, grigliati in bambù, midollo ratan e su ordine, di propria produzione capitelli, rosette, decori centrali
decor bamboo in role, jaluzele (pergole, storuri, rulouri) din bambus, intarsii, reparatii scaune thonett, impletituri din rattan, paie de Viena, miez rattan, baghete (frize, sipci) din lemn, stalpi si sipci din bambus, grilaj de bambus, la comanda sculpturi din lemn (rozete, capiteluri, aplicatii), orice model
Prodavnica repro materijala od bambusa , trske i drveta za dekoraciju enterijera.
predvyrobené intarzie, bambusové žaluzie, dizajnérske nápady z bambusu, objednateľné fronty dverí, vyrezávané ornamenty
Cane webbing, rattan wallboard, coconut fiber, chair cane, bamboo stick, door panels, unique sized bamboo blinds