Ha egy nagyobb felületet (egész falfront, bárpult, stb.) burkolunk be bambusszal akkor a természetes hatás még erőteljesebb. A példánkban az első lépéstől kezdve részletesen leírjuk a bambusz falburkolás minden mozzanatát, részletét és buktatóját. Egy nagyon elegáns biliárd szoba egyik íves felületének burkolásáról van szó, ahol a bambusz teremt egyensúlyt, hogy ne váljon művivé a helyiség. Ez a lakberendezési ötlet Papp Mariann lakberendezőt dícséri, a kivitelezést pedig társaságunk végezte el.
A burkoláshoz 5-8-cm átmérőjű bambusz rudakat használtunk. Az első lépés a bambusz félbe hasítása. Ezt nagy méretű és erős pengéjű kés, vagy bárd valamint kalapács (gumi, fa vagy egyszerű fém) segítségével lehet könnyen elvégezni. A bambusz egyik végét támasszuk meg, a másik végén a bárdot kalapáljuk bele a megfelelő helyre. Nem kell attól tartani, hogy a hasadás során “elmegy” valamelyik oldalra, mivel szerencsére megvan az a jó tulajdonsága, hogy teljesen egyenesen hasad. A kalapáccsal ütögessük végig a bambuszon a bárdot.

Billiárd szoba bárpult mögötti részének burkolása félbehasított bambusz rúddal.

A nódusznál (népiesen bütyök) pucoljuk ki a belső részt, majd gépkocsi mosó kefe segítségével távolítsuk el a belül lévő hártyarészt. A bambusz hasításnál keletkezett szálka darabokat csiszolóvászonnal csiszoljuk le az élekről. A Vágjuk pontos hosszúságúra (belmagasság –1,5cm), majd a belső oldalt kezeljük le faipari alapozóval. Amennyiben a felrakott bambuszt szeretnénk festeni, lazúrozni, lakkozni akkor csiszolóvászonnal érdesítsük fel kissé a felületét mivel egyébként nem áll meg rajta a felületkezelő anyag. Ezzel a bambusz elő van készítve.

Nyissa meg a bambusz falburkolás képtárat (kattintson az aláhúzott szövegrészre) mivel a további részben az ott található képekre fogok hivatkozni.

A burkolandó falfelület

A falfelületen az indulási oldaltól fél méterenként húzzunk vékony függőleges vonalat. Erre azért van szükség mivel a bambusz átmérője a teteje felé kissé csökken. Ezt a természetes csökkenésből adódó hibalehetőséget úgy lehet kivédeni, hogy minden másodikat “fejjel lefelé” rakunk fel a falra. Az ellenőrzéshez szükségesek ezek a függőleges vonalak, hogy lássuk hogyan is állunk. Jellemzően 3m belmagasságig elég 3 helyen felfúrni a bambuszt amennyiben az egyenes és nem vetemedett. A felfúráshoz 4*50-es faforgácslap csavart és a hozzá tartozó 8mm-es tiplit használtuk. A bambuszt a tetején és az alján átfúrtuk, a középső fúrást pedig mindig máshol de nódusznál végeztük el. Ezzel azt lehet elérni, hogy nem látszik egyáltalán, a rögzítés, mivel a felső és alsó sor az utólagos szegéstől nem látszik, a középső fúrást pedig bejavítjuk. A fúrásnál teljesen süllyesszük be a csavarfejet a bambusz anyagába. A bambusz csíkokat nem lehet teljesen szorosan egymás mellé rakni, 1cm es hézag sűrűn, 1,5cm-es hézag helyenként előfordulhat és ez egyáltalán nem fogja rontani az összhatást.

a falat körbevonjuk hogy mindenhol fedje a bambusz a falat körbevonjuk hogy mindenhol fedje a bambusz

Amennyiben görbe szálat találunk (fogunk) akkor azt se dobjuk ki. Ennek felfúrásához használjunk kissé hosszabb csavart (pl.:4*60). Először rögzítsük fel a falra az egyik végét (pl alját) majd feszítsük be a közepét illetve tetejét és csavarozzuk be. Természetesen itt a csavarozás ideje alatt a második embernek keményen feszítenie kell a bambuszt.

Ily módon a képen látható 4-5cm-es rés is könnyen lecsökkenthető 1-cm-re.

Hézag a bambuszok közt Hézag a bambuszok közt

A burkolás során a max 1cm-es faltól való elállás megengedett, mivel a következő sor felrakásakor ez takarásba fog kerülni.

Bambusz felszerelése a falra Bambusz felszerelése a falra

A középső felfúrások csavarfejeit mestertapasszal tapasszuk be.

A középső felfúrások csavarfejeit mestertapasszal tapasszuk be.

A fal végéhez közeledve amikor azt 4-5 bambusz csíkra megközelítjük válogassuk össze az ide helyezendő anyagot szélesség szerint, és kezdjünk el a faltól visszafelé haladni.

bambuszok összeválogatása

Így szebben össze lehet csalni a hibákat. A megkötött mestertapaszt csiszoljuk le, majd a bambusz színéhez húzó lazúrral javítsuk be.

bambuszrudak lecsiszolása bambuszrudak lecsiszolása

A falfelület lazúrozásra kész. Esetünkben Tikkurila vastaglazúrral lett festve, de egyenletes színezést adnak a Milesi szeszpácok, a cellcolor is (mi ezeket próbáltuk már, de biztosan rengeteg jól használható festék van még).

bambuszok lazúrozása

Amennyiben natúrosabb hatást szeretnénk elérni úgy vastaglazúrt, vagy cellcolort használjunk. Ekkor a festék meghúzása után (5-15-perc) töröljük azt vissza. A szegéshez használhatunk negyedbe szelt színre kezelt bambusz “szegőlécet” is.

Amennyiben natúrosabb hatást szeretnénk elérni úgy vastaglazúrt, vagy cellcolort használjunk.

Ez tökéletesen illeszkedik stílusában a felülethez, nagyon hajlékony és ezzel lehetővé teszi az íves felület könnyű beszegését.


Naturtrend Impex
6771 Szeged, Viola u. 1.
Mobil: 0630/768-9654 (7:30 - 16:00)
e-mail: info(kukac)naturtrend.com (ne felejtse el a (kukac) részt @-ra módosítani)
Üzenet küldése a weboldalon keresztül.
Cane webbing, rattan wallboard, coconut fiber, chair cane, bamboo stick, door panels, unique sized bamboo blinds
Cane webbing, rattan wallboard, coconut fiber, chair cane, bamboo stick, door panels, unique sized bamboo blinds
Prodaja španjolske i ratan trske, duboreza i lajsni od punog drveta. Bambusni štapovi i rolete.
žaluzie z bambusu, ratanové vlákno, oprava židlí ratanem, dřevěné ozdoby na skříně, orámování obrazů, dřevěná lišta na nábytek, lamberti
Rzeźbione drewno, intarsja, rzeźbione listwy, rolety bambusowe, plecionki z trzciny rattanowej, trzcina peddig i materiały bambusowe dla zwolenników trendu naturalnego.
Bambusleisten für Wandsvertäfelung, Bambusmeterware, Heimwerkern mit Intarsien, Thonet und Rattan
Bambus-Leisten, Bambus Meterware, naturprodukt Bambus, Thonet, Intarsien, Rattan, Windschutz
Bambus-Leisten, Bambus Meterware, naturprodukt Bambus, Thonet, Intarsien, Rattan, Windschutz
Vendita bambù in rotoli dalle canne di bambù, tende e tapparelle in bambù su ordine, intarsio, paglia di Vienna, tessuti di rattan, sagome scolpite, grigliati in bambù, midollo ratan e su ordine, di propria produzione capitelli, rosette, decori centrali
decor bamboo in role, jaluzele (pergole, storuri, rulouri) din bambus, intarsii, reparatii scaune thonett, impletituri din rattan, paie de Viena, miez rattan, baghete (frize, sipci) din lemn, stalpi si sipci din bambus, grilaj de bambus, la comanda sculpturi din lemn (rozete, capiteluri, aplicatii), orice model
Prodavnica repro materijala od bambusa , trske i drveta za dekoraciju enterijera.
predvyrobené intarzie, bambusové žaluzie, dizajnérske nápady z bambusu, objednateľné fronty dverí, vyrezávané ornamenty
Cane webbing, rattan wallboard, coconut fiber, chair cane, bamboo stick, door panels, unique sized bamboo blinds